Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Belastingdienst over reparatie belastingwet: onuitvoerbaar

Nieuwe kopzorgen voor staatssecretaris Menno Snel: het repareren van de wet voor vennootschapsbelasting is gedeeltelijk onuitvoerbaar, zegt de Belastingdienst.

Het gaat om het wetsvoorstel waarmee Snel tegemoet komt aan een vonnis van het Europese Hof van Justitie. Dat maakte in februari korte metten met een belastingvoordeel dat de fiscus gaf aan grote multinationals.

Grote bedrijven met hoofdkantoor in Nederland mochten de rente van leningen die ze aan dochterbedrijven in ons land gaven, van de winst aftrekken. Het gevolg: een lagere belastingaanslag. Dat belastingvoordeel gold niet voor dochterbedrijven in het buitenland. En dat is discriminatie, volgens het Hof.

Reparatiewet

Om dit te repareren heeft Snel vijf wetswijzigingen bedacht, die met terugwerkende kracht op 25 oktober vorig jaar ingaan. Van die voorstellen is slechts één zonder problemen uitvoerbaar, meldt de fiscus. Drie van de vijf voorstellen zijn problematisch maar kunnen wel, zij het pas vanaf volgend jaar, blijkt uit de zogeheten uitvoeringstoets van de dienst.  

Dat komt omdat de wijzigingen 'ingrijpende' gevolgen hebben, er zijn namelijk zo'n 300.000 bedrijven waar deze belastingregels voor gelden. Hierdoor is één wetswijziging überhaupt niet uitvoerbaar, verwacht de fiscus. Het gaat om artikel 13l van de Wet op vennootschapsbelasting, waar vooral grote bedrijven gebruik van maken. 

'Lastig en tijdrovend'

Het controleren van dit aspect van de wet is zo ingewikkeld, dat het nu al 'bijzonder lastig en tijdrovend is', schrijft de fiscus. Door de wijzigingen zal het aantal bedrijven dat wil overleggen met de fiscus voordat ze aangifte doen, flink toenemen.

Bovendien wordt het controleren van de aangiften van bedrijven ingewikkelder. En daar heeft de fiscus niet genoeg mensen voor, mede omdat het ‘zeer specialistisch werk’ is. Op korte termijn zullen die gespecialiseerde krachten er ook niet zijn, meldt de dienst. 

Miljoenen extra

Om de wet te wijzigen is verder minimaal 6,6 miljoen euro nodig en 65 extra mensen. Vanaf 2020 is structureel 1,9 miljoen extra nodig per jaar, en 19 fte, blijkt uit de uitvoeringstoets

Om de wet toch te kunnen wijzigen, stelt het kabinet voor om 'selectief toezicht' te gaan houden, blijkt uit de uitleg die Snel naar de Tweede Kamer stuurde.

Bron • RTL Z

Naar het overzicht

Nieuws

Advieswijzer Alternatieve financieringsvormen

Bron: SRA Voor mkb-bedrijven is het niet eenvoudig om geld te lenen bij een bank. Lees meer »

Alsnog opgaaf UBD voor het jaar 2022 bij btw-verlegd!

Bron: SRA Eerder informeerden wij u al dat u een opgaaf UBD moest doen als u in 2023 betalingen d... Lees meer »

Aftrek zorgkosten voor aanpassing van auto van een ander

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-02-2024 De Belastingdienst heeft bevestigd dat aftrek van zorgkos... Lees meer »

Vanaf 5 maart SSEB aanvragen

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-02-2024 Ondernemers kunnen vanaf 5 maart 2024 weer de Subsidiereg... Lees meer »