Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Slapende dienstberbanden wakker geschud

De ‘slapende dienstverbanden’. Het was een nieuw fenomeen met de komst van de Wet werk en zekerheid. Met het wetsvoorstel ‘Maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid’ hoort het slapende dienstverband binnenkort hopelijk tot het verleden. Het wetsvoorstel is nu namelijk ook door de Eerste Kamer aangenomen.

Werkgevers besloten veelvuldig om de arbeidsovereenkomsten met werknemers die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt waren, in stand te houden. De reden: het was simpelweg te duur om die werknemers te ontslaan. Na twee jaar hebben ze namelijk recht op een transitievergoeding als ze worden ontslagen. In dienst houden was vaker een goedkopere oplossing, omdat een werkgever de arbeidsongeschikte werknemer na twee jaar geen loon meer hoeft te betalen. Het grootste risico dat er aan kleefde, was dat de werknemer zich op een bepaald moment weer beter kon melden en aanspraak kon maken op loon. Veel werkgevers namen dat voor lief.

Compensatie

Om de slapende dienstverbanden uit te bannen, heeft de regering besloten  dat werkgevers gecompenseerd gaan worden. Daarvoor heeft zij het  wetsvoorstel  gedaan.  Ze wil daarmee tegemoet komen aan de zorgen van werkgevers over de hoge kosten die ze moeten maken als zij een arbeidsongeschikte medewerker na twee jaar ontslaan. In het voorstel wordt een vergoedingsregeling voor werkgevers van langdurig arbeidsongeschikte werknemers voorgesteld.

Terugwerkende kracht

Werkgevers kunnen voortaan de betaalde transitievergoedingen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers terugvragen bij het UWV. Zij moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De wet gaat met terugwerkende kracht gelden: namelijk vanaf 1 juli 2015.

Een mooi voorstel, dat voor zowel werkgevers als werknemers ‘vriendelijk’ is.

 

Bron DAS Rechtsbijstand door Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht

Naar het overzicht

Nieuws

Alsnog opgaaf UBD voor het jaar 2022 bij btw-verlegd!

Bron: SRA Eerder informeerden wij u al dat u een opgaaf UBD moest doen als u in 2023 betalingen d... Lees meer »

Aftrek zorgkosten voor aanpassing van auto van een ander

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-02-2024 De Belastingdienst heeft bevestigd dat aftrek van zorgkos... Lees meer »

Vanaf 5 maart SSEB aanvragen

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-02-2024 Ondernemers kunnen vanaf 5 maart 2024 weer de Subsidiereg... Lees meer »

Achternaam meegeven aan kind is makkelijker geworden in 2024

Bron: SRA - Publicatiedatum: 16-02-2024 Voor kinderen die na 1 januari 2024 geboren zijn, hebben... Lees meer »