Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Afspraak over minimumtarief ZZP'ers in dans- en toneelsector

bron: FD

Eindelijk is het dan zo ver. Een cao-afspraak over een minimumtarief voor freelancers is verbindend verklaard. Zzp'ers in de dans- en toneelsector mogen vanaf nu ten minste 140% van het cao-loon in rekening brengen. De afspraak lag al langer op tafel maar werd nooit verbindend verklaard. Er is maar liefst dertien jaar over onderhandeld.

Kartelvorming

Het verbod op het maken van prijsafspraken zat al die tijd in de weg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) hield zo toezicht op kartelvorming. Vorig jaar besloot de waakhond dat onder bepaalde voorwaarden toch afspraken mogen worden gemaakt. Wanneer zzp'ers zij aan zij werken met werknemers, mogen zij collectief onderhandelen over hun tarief, schrijft het FD.

'Er is nu eindelijk een ondergrens', zegt Pepijn ten Kate, belangenbehartiger theater en dans bij de Kunstenbond blij. 'En die geldt dus niet alleen voor de dansers en acteurs zelf, maar ook voor de technici en andere werkenden die onder deze cao vallen.' Ten Kate was jarenlang betrokken bij de onderhandelingen.

Maatwerk

Het besluit van de ACM biedt veel mogelijkheden, vindt ook Cao-adviseur Esther Koot. De afspraak over het minimumtarief lijkt strikt maar in de praktijk kunnen werkgevers en bonden 'hun creativiteit laten bruisen en borrelen.' Als dit goed gaat is er veel ruimte voor maatwerk, stelt de adviseur die promoveerde op het cao-recht.

Samen met haar Collega Huub de Graaff, was Koot vorig jaar betrokken bij de totstandkoming van de 'collectieve arbeids- en opdrachtovereenkomst' voor architecten. In die cao werd het eerste minimumtarief voor freelance architecten opgenomen. Dat wil zeggen wanneer zzp-architecten minder dan een bepaald bedrag verdienen, ontstaat een vermoeden van werknemerschap.

Andere sectoren

Na de totstandkoming in de architecten-sector ontstond er onmiddellijk interesse vanuit andere sectoren. De journalistiek, bouw en zorg hebben ook wel oren naar een regeling voor zzp'ers. Koot is blij met het maatwerk dat op deze manier kan worden geleverd. Ze was dan ook opgelucht toen half juni het algemene minimumtarief van minister Koolmees op de klippen liep.

'Maatwerk is veel beter. Ik ben er groot voorstander van dat cao-partijen meer ruimte nemen om goed te kijken wat voor soort regelingen in hun sector nodig zijn.' Wat de uitwerking zal zijn op de toneel- en danssector is nog niet duidelijk. Het is namelijk erg stil vanwege de cononacrisis, aldus het FD.

Naar het overzicht

Nieuws

Top 10 Prinsjesdag 2023

Bron: SRA - Publicatiedatum: 20-09-2023 - Laatste update: 20-09-2023 Welke belangrijke fiscale vo... Lees meer »

Pakket Belastingplan 2024 gaat gewoon door

TAXENCE 8 september 2023 DOOR REMCO LATOUR De maatregelen van het pakket Belastingplan 2024 zijn... Lees meer »

Vakantietrip of zakenreis?

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-08-2023 Wie in een auto van de zaak rijdt, heeft met de bekende b... Lees meer »

SDE++ aanvragen van 5 september tot en met 5 oktober

Bron: SRA - Publicatiedatum: 07-08-2023 Ondernemers kunnen van 5 september tot en met 5 oktober 2... Lees meer »