Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

De jubelton! Hoe lang nog?

Het is een groot (fiscaal) succes. Geld “gratis ”doorschuiven naar de kinderen! Gezien de voorwaarden is gratis aan discussie onderhevig. Maar het is een populaire maatregel voor het volk. Zoals altijd moeten populaire fiscale regels worden beteugeld c.q. beperkt. Ook de druk die onverwacht op de woningmarkt kwam en komt te staan is onwenselijk.

Vanaf 2016 kan men €100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop en verbouwing van een eigen woning of het aflossen van een eigenwoningschuld. Deze maatregel heet in de volksmond ook wel ‘de jubelton’ en moet de aankoop van een eigen woning en de aflossing van hypotheekschulden stimuleren. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Desondanks is de maatregel allesbehalve een succesverhaal. Eén van de ongewenste effecten is de druk die is ontstaan op de vraag naar koopwoningen. Dit heeft een mogelijk prijsopdrijvend effect op de vraagprijzen tot gevolg gehad.

Snel alsnog schenken

Vanuit de diverse geledingen, waaronder de politiek, wordt de roep om afschaffing van de jubelton daarom steeds luider. U moet er serieus rekening mee houden dat deze maatregel zijn langste tijd heeft gehad. De 3de dinsdag van september zijnde komende Prinsjesdag  lijkt bij uitstek het moment dit bekend te maken.

Als u nog gebruik wenst te maken van de jubelton doet u er verstandig aan de schenking nu nog te doen. Het geïndexeerde bedrag voor 2021 is € 105.302. De ontvanger van de schenking kan tot eind 2023 de schenking gebruiken voor de aanschaf of voor de kosten verbouwing van een woning. Tot deze groep behoren overigens zowel familieleden (onder andere kinderen) maar ook niet-familieleden en willekeurige derden. Besef wel dat een en ander administratief regelen ook de nodige tijd vergt.

Advies

Wilt u weten of de jubelton voor u aantrekkelijk is? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Hilbrink Adviesbureau BV

Bel met Pim Hilbrink: 035 – 69 14 700

Of mail: w.n.hilbrink@hilbrink-advies.nl

 

Naar het overzicht

Nieuws

Hoge Raad: box 3 op basis van werkelijk rendement

Bron: SRA - Publicatiedatum: 06-06-2024 Donderdag 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat h... Lees meer »

Eisen inzake bestedingen ANBI verduidelijkt

Bron: SRA Algemeen Nut beogende Instellingen, ANBI’s, hebben onder voorwaarden recht op een aanta... Lees meer »

Let op bij terugvragen btw van niet-betalende debiteur

Bron: SRA - Publicatiedatum: 06-05-2024 Heeft u debiteuren die hun facturen niet (geheel) betalen? Lees meer »

Box 3? Wijzig vóór 1 mei 2024 uw voorlopige aanslag IB 2023!

Bron: SRA - Publicatiedatum: 17-04-2024 Heeft u vermogen in box 3? Dan kan het in bepaalde situat... Lees meer »