Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Einde aan de Kleineondernemersregeling (KOR) voor de BTW

Einde aan de Kleineondernemersregeling (KOR) voor de BTW

De opzet van de kleineondernemersregeling (KOR) voor de BTW gaat per 2019 wijzigen. In een bijlage bij de Miljoenennota 2018 is opgenomen dat als de omzet voor kleine ondernemers lager is dan € 17.500, de ondernemer de BTW-vrijstelling oftewel de KOR kan toepassen.

De KOR is een regeling voor natuurlijke personen die ondernemer zijn, dus de eenmanszaak of VOF. Oer jaar  moet de BTW-=afdracht niet meer dan € 1.883 aan BTW verschuldigd zijn. In de praktijk zijn dit veelal kleine ondernemers. Onder bepaalde BTW-grens hoeven zij geen of minder BTW af te dragen. Ook kunnen zij in aanmerking voor een ontheffing van de administratieve verplichtingen.

Administratieve lasten verminderen

Het kabinet wil kleine ondernemers stimuleren en ondersteunen en de administratieve lasten voor hen verminderen. Daarom is besloten de KOR die voor de BTW geldt aan te gaan pakken. Er is daarom een voorstel opgenomen waardoor de KOR flink gaat wijzigen.

Vanaf 2019 gaat namelijk de omzet bepalend zijn voor de (eventuele) toepassing van de KOR. Het bedrag van deze omzet gaat volgens het voorstel € 17.500 worden. Ondernemers met een lagere omzet dan € 17.500 kunnen dan dus de KOR toepassen. Het omzetcriterium wordt in bijna alle andere EU-landen toegepast. Het bedrag van de omzet is in iedere lidstaat echter wel anders.  Als het aan de EU ligt gaat de omzetdrempel naar € 100.000 waardoor kleine ondernemers dus nog minder snel met BTW-heffing te maken krijgen.

Uitwerking in wetsvoorstel

Het voorstel moet nog in een wetsvoorstel worden uitgewerkt maar het is de bedoeling dat de wijziging op 1 januari 2019 ingaat. Wanneer de indiening van dit wetsvoorstel gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

 

Naar het overzicht

Nieuws

Box 3? Wijzig vóór 1 mei 2024 uw voorlopige aanslag IB 2023!

Bron: SRA - Publicatiedatum: 17-04-2024 Heeft u vermogen in box 3? Dan kan het in bepaalde situat... Lees meer »

Advieswijzer Alternatieve financieringsvormen

Bron: SRA Voor mkb-bedrijven is het niet eenvoudig om geld te lenen bij een bank. Lees meer »

Alsnog opgaaf UBD voor het jaar 2022 bij btw-verlegd!

Bron: SRA Eerder informeerden wij u al dat u een opgaaf UBD moest doen als u in 2023 betalingen d... Lees meer »

Aftrek zorgkosten voor aanpassing van auto van een ander

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-02-2024 De Belastingdienst heeft bevestigd dat aftrek van zorgkos... Lees meer »