Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Financiële veranderingen voor ondernemers en particulieren in 2020

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel Belastingplan 2020. Het plan levert voor particulieren een lastenverlichting op van € 4 miljard. Ondernemingen krijgen te maken met een lastenverzwaring van € 2 miljard. Wat zijn de veranderingen? Hieronder de belangrijkste wijzigingen:

Particulieren

Tweeschijvenstelsel

Per 1 januari 2020 wordt belasting geheven volgens het twee schijvenstelsel. Belastingplichtigen met een inkomen lager dan € 68.507 aan loonbelasting / inkomstenbelasting betalen 37,35 %. Daarboven ligt het percentage op 49,50 %.

Vermogensrendementsheffing in box 3

De huidige vermogensrendementsheffing staat onder felle discussie. Nu rente op spaartegoeden bijna nihil is of mogelijk zelfs negatief kan worden is deze reken- en heffingsmethode onrechtvaardig. De staatssecretaris past deze methode echter pas in 2022 aan. Hij wil het arrest van de Hoge Raad afwachten om te kijken of deze heffing wel of niet in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Ondernemers

Verlaging vennootschapsbelasting

Voor BV’s  en NV’s zal later de verlaging van het toptarief in de vennootschapsbelasting (VPB) worden doorgevoerd. Deze daling gaat minder ver dan eerder werd voorgesteld. Bovendien komen de kosten voortvloeiende uit het Klimaatakkoord voor rekening van de ondernemers.

Inkomstenbelasting

Voor ondernemers in de inkomstenbelasting (eenmanszaak en VOF) neemt de zelfstandigenaftrek af in acht jaarlijkse stappen van € 250 en in het negende jaar € 280. Het bedrag van de zelfstandigenaftrek daalt daarmee gemeten in de tijd van € 7.280 naar € 5.000.

Deze veranderingen wekken mogelijk vragen op. Wij hebben ons verdiept in deze materie en adviseren u graag. Heeft u nog vragen? Bel ons gerust.

Naar het overzicht

Nieuws

Alsnog opgaaf UBD voor het jaar 2022 bij btw-verlegd!

Bron: SRA Eerder informeerden wij u al dat u een opgaaf UBD moest doen als u in 2023 betalingen d... Lees meer »

Aftrek zorgkosten voor aanpassing van auto van een ander

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-02-2024 De Belastingdienst heeft bevestigd dat aftrek van zorgkos... Lees meer »

Vanaf 5 maart SSEB aanvragen

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-02-2024 Ondernemers kunnen vanaf 5 maart 2024 weer de Subsidiereg... Lees meer »

Achternaam meegeven aan kind is makkelijker geworden in 2024

Bron: SRA - Publicatiedatum: 16-02-2024 Voor kinderen die na 1 januari 2024 geboren zijn, hebben... Lees meer »