Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Zieke werknemer heeft recht op auto van de zaak

Een officemanager in de transportsector die al zestien jaar over een auto van de zaak beschikte, hoeft deze auto niet in te leveren nu hij ziek is. Omdat de werkgever de auto heeft ingevorderd, heeft de werknemer recht op een schadevergoeding. Dat oordeelt de rechter in Utrecht. 

Het bedrijf waar de man werkt gaf de auto in bruikleen, plus een tankpas en een mobiele telefoon. Toen de man wegens ziekte thuis kwam te zitten, en het bedrijf de auto nodig had vanwege een overname, moest de werknemer het voertuig inleveren. Ook zijn tankpas en mobiele telefoon kon hij niet meer gebruiken. 

Hoe oordeelt de rechter? 

Tussen partijen staat vast dat de werknemer al zeer lange tijd gebruik maakt van de door de werkgever ter beschikking gestelde auto en tankpas. De werknemer mocht er dan ook vanuit gaan dat het gebruik van deze zaken een arbeidsvoorwaarde was.  

Mag de werkgever deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen door te eisen dat de werknemer deze zaken per direct inlevert nu hij vanwege ziekte niet aan het werk is? 

Teruggave van de auto was noodzakelijk vanwege overname van een ander bedrijf. Daarbij had de werknemer de auto niet meer nodig voor zijn werk omdat hij ziek thuis zat, aldus de werkgever.  

Deze omstandigheden zijn volgens de rechter geen reden om de arbeidsvoorwaarde te wijzigen. De werknemer was niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt en zal weer starten met re-integreren. Daarnaast maakte de werknemer ook voor privédoeleinden gebruik van de auto, ook tijdens zijn ziekte. Overname van een ander koeriersbedrijf is ook geen gegronde reden voor wijziging van de arbeidsvoorwaarde. 

Aangezien het om een ontoelaatbare eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarde gaat, heeft de werknemer recht op een schadevergoeding. 

Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland, 25 juli 2018,ECLI:NL:RBMNE:2018:3624 

Voor meer info:

Hilbrink Adviesbureau

Pim Hilbrink 

Bron: Salarisnet

Naar het overzicht

Nieuws

Alsnog opgaaf UBD voor het jaar 2022 bij btw-verlegd!

Bron: SRA Eerder informeerden wij u al dat u een opgaaf UBD moest doen als u in 2023 betalingen d... Lees meer »

Aftrek zorgkosten voor aanpassing van auto van een ander

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-02-2024 De Belastingdienst heeft bevestigd dat aftrek van zorgkos... Lees meer »

Vanaf 5 maart SSEB aanvragen

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-02-2024 Ondernemers kunnen vanaf 5 maart 2024 weer de Subsidiereg... Lees meer »

Achternaam meegeven aan kind is makkelijker geworden in 2024

Bron: SRA - Publicatiedatum: 16-02-2024 Voor kinderen die na 1 januari 2024 geboren zijn, hebben... Lees meer »