Financieel, juridisch en fiscaal advies &
administratieve ondersteuning voor
ondernemers en particulieren

Te laat met indienen en betalen van BTW-aangifte?

Een BTW-ondernemer die zijn BTW aangifte en betaling te laat afwikkelt kan een boete krijgen van de Belastingdienst. Er geldt wel een coulancetermijn van zeven dagen. Het kan het wel eens voorkomen dat dit te laat gebeurt. Voor dit aangifteverzuim kan de Dienst een boete opleggen. Deze boete kan echter voorkomen worden door binnen 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum alsnog deze in te dienen. Als niet binnen die termijn de aangifte indient volgt een boete van € 68. 

Indienen en betalen los van elkaar zien

Het indienen van de aangifte en het betalen daarvan worden door de Dienst los van elkaar gezien. Het kan voorkomen dat naast de te late of niet ingediende  aangifte ook niet werd betaald. Dan is er sprake van een betaalverzuim. Ook hier volgen boetes. Er kunnen zich hierbij twee situaties voordoen. Er wordt te laat betaald of te weinig.
 

Te late betaling van aangifte

Er is sprake van een te late betaling als deze na de uiterste betaaldatum bij de Belastingdienst binnenkomt. Hierbij kunnen zich 3 mogelijkheden voordoen:

  • De BTW-ondernemer betaalt te laat, maar wel binnen de coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Als hij de vorige aangifte wel op tijd had betaald krijgt hij geen boete maar wel een verzuimmededeling. Maar was hij de vorige keer ook te laat met betalen dan krijgt hij een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag (minimum € 50 en een maximum van € 5.514).
  • De BTW-ondernemer betaalt na de coulancetermijn. Er volgt dan een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag (minimum € 50 en een maximum van € 5.514).
  • De BTW-ondernemer betaalt te laat en deels binnen en deels na de coulancetermijn. Er volgt dan over het saldo van het te laat betaalde bedrag een betaalverzuimboete van 3%, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.
     

Niet betalen van aangifte

Bij niet-betaling van de aangifte of slechts een deel ervan krijgt de BTW-ondernemer een naheffingsaanslag met betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag (minimum € 50 en een maximum van € 5.514).  
De verzuimboetes voor het niet op tijd indienen en betalen vallen hoger uit als al veel vaker men te laat is geweest met indienen en betalen. Het recidivegedrag. Dan is de boete voor aangifteverzuim maximaal € 136. Voor het betaalverzuim geldt dan een boete van 10% van het te laat niet-betaalde bedrag met een maximum van € 5.514.
Kan de inspecteur bewijzen dat er sprake is van opzet of grove schuld dan kan de vergrijpboete worden opgelegd.  Deze loopt van 25% tot 100% van het te betalen bedrag.

Naar het overzicht

Nieuws

Alsnog opgaaf UBD voor het jaar 2022 bij btw-verlegd!

Bron: SRA Eerder informeerden wij u al dat u een opgaaf UBD moest doen als u in 2023 betalingen d... Lees meer »

Aftrek zorgkosten voor aanpassing van auto van een ander

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-02-2024 De Belastingdienst heeft bevestigd dat aftrek van zorgkos... Lees meer »

Vanaf 5 maart SSEB aanvragen

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-02-2024 Ondernemers kunnen vanaf 5 maart 2024 weer de Subsidiereg... Lees meer »

Achternaam meegeven aan kind is makkelijker geworden in 2024

Bron: SRA - Publicatiedatum: 16-02-2024 Voor kinderen die na 1 januari 2024 geboren zijn, hebben... Lees meer »